Monday 14 July 2014

Pražský koláč

Skvelý! cesto absolútne krehké,jemné a lahodné.
Spojený ľahkým krémom na neodolanie.

Potrebujeme:

250g     múka hladká
250g     múka polohrubá
150ml     mlieko
3Lyžice cukor
250ml     majonéza
1ks     vajce
30g     droždie čerstvé
4lyžice voda
štipka     soľ

Krém:
      
200ml     mlieko
1ks     cukor vanilkový
100g     maslo
500ml     smotana na šľahanie
1PL     škrob kukuričný
3PL     cukor práškový

Drobenka:
100g     múka hrubá
60g     maslo
60g     cukor práškový

Postup:




Z uvedených surovín klasickým spôsobom zamiesime kysnuté cesto.
(Pipravíme s  kvások,ostatné suroviny dáme do misy, keď kvások vykysne pridáme ho k ostatným surovinám a vymiesime nelepivé cesto)
Necháme vykysnúť a  po vykysnutí rozdelíme na 4-8 časti a urobíme
bochníčky. (môžme aj 1 veľký)



Bochníčky dáme na plech s pečiacim papierom, rukou pritlačíme a spravíme tenké placky, potrieme ich rozšľahaným žĺtkom a posypeme drobenkou.(do drobenky pridávam aj trocha muškátového orieška) Necháme ešte aspoň 40 minút podkysnúť.





Vložíme ich do rozohriatej rúry na 180 stupňov a pečieme asi 20 minút.




V hrnci rozpustíme v mlieku maslo, pridáme práškový a vanilkový cukor.
V dvoch lyžiciach mlieka rozpustíme škrob a prilejeme do hrnca. Necháme prejsť varom a vychladíme.
Smotanu vyšľaháme a primiešame do chladného krému.








Týmto krémom naplníte pozdĺžne narezané koláče a dáte stuhnúť do chladničky.




No comments:

Post a Comment