Friday, 5 September 2014

Naan - Indický chlieb




Milujem indický chlieb ak je hoci aj sám o sebe
Je to jedna vec ktorú mam naozaj rada z indickej kuchyne.



     600 ml (hladká múka)Maida
      troška cukor
     1 lyžička plná droždie sušené
      soľ
     podľa potreby asi 70 - 80ml voda
     1 PL (alebo maslo) ghí
     2 PL plné jogurt biely nesladený


Postup:
Do malej misky si dáme cukor, kvasnice a zamiešame to s vlažnou (nie horúcou) vodou. 3 lyžičky stačia.
Tesne zakryjeme a necháme pol hodinu napučať.
Múku preosejeme, pridáme soľ.
V malom hrnci si vo vode rozpustíme maslo a necháme vychladnúť tak, aby zostalo vlažné (nie horúce).



Roztopené, ochládnuté maslo prilejeme k múke, pridáme jogurt
(nesmie byť studený, takže ho treba vytiahnuť z chladničky skôr, aby mal izbovú teplotu).
Prilejeme kvások a vymiesime elastické, nelepivé cesto.
Vodu a múku pridáme podľa potreby. Cesto troška pomúčime a zakryjeme. Necháme nakysnúť na teplom mieste.


(jasne že ja si popritom z neho musim prštekom stále odtiahnuť, jedna vec ktorá mi ostala od malička):D




Cesto rozdelíme na 4 časti.
Postupne si ich vyvaľkáme na nie celkom tenké placky.
Naan má mať trojuholníkový predĺžený tvar. Pred pečením doňho niekoľkokrát na rôznych miestach pichnite vidličkou.





Rúru si poriadne predohrejeme na 250st., spolu s plechom, na ktorom budeme Naan piecť.
 Na horúci plech dáme rozvaľkanú placku, dáme do rúry a pečieme na 250st.
Keď na vrchu trocha zhnedne, vyberieme ho na utierku, potrieme roztopeným maslom (alebo ghí) a utierkou zakryjeme, aby nevychladol alebo ihneď podávame.

Alebo si na panvici rozohrejeme trocha bylinkového olivového oleja a pridáme trocha sušených byliniek a opekáme z oboch strán.

No comments:

Post a Comment