Sunday 12 October 2014

Opatijska bajka

 Tradičná a originálna je s orechami ale pre tentokrát som zvolila mak:)


Potrebujeme:

8 ks bielky
 250 g (zomleté) orechy/mak
 2 PL múka hladká
 1/2 balíček prášok do pečiva
 200 g cukor

Plnka:
 8 ks žĺtky
 150 g cukor
 8 PL múka hladká
 2 bal cukor vanilkový
 500 ml mlieko
 200 g (alebo Hera) Palmarin
 100 g čokoláda horká

Na ozdobu:
 250 ml šľahačka 30-33%
 1 bal stužovač na šľahačku
 1 bal cukor vanilkový

Postup:
Bielky vyšľaháme, pridáme orechy/mak, cukor, , 2 Pl múky, pol PDP, vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy.
Pečieme na 170 °C cca 40 minút(ak zhora zhnedne, ale nie je ešte upečené, vtedy ho prikryjeme zhora  papierom na pečenie,
kým sa nedopečie)







Kým sa pečie korpus, vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme trochu mlieka.
Zvyšok mlieka dáme variť, aj s vanilkovým cukrom.
Pred zovretím vlejeme do mlieka žĺtky, pár minút povaríme, kým masa zhustne.
Krém zlejeme do  misky a  vymiešame mixérom, "zničíme" prípadné hrudky
Krém necháme vychladnúť
Pridať Palmarín a opäť dobre vymiešame.






Krém s maslom rozdelíme do dvoch misiek , čokoládu rozpustíme nad parou, vmiešame do polovice krému .Pre hnedšiu farbu som pridala aj kakao.


Korpus rozdelíme na tri diely a natrieme plnkou-najprv bledou, potom čokoládovou.
( vanilkový krém, čokoládový krém, druhý korpus- len čokoládový krém, tretí korpus-opäť čokoládový krém+ šľahačka
Dáme do chladničky chladiť.









No comments:

Post a Comment