Nekompromisne najlepšia aku som jedla!
Prvý krát keď som ju robila to bolo na vianoce 2012 som ju robila 6 -7 hodin:D.......po upečení som mala chuť ju vyhodiť pretože som bola plná hnevu že to tak dlho trvalo:D
No po ochutnaní by ma ani nenapadlo na niečo take pomyslieť skôr som pomyslela kedy sa do nej znova pustím:)
Potrebujeme:
- 700 g múka polohrubá výberová
- 4 g soľ
- 125 g cukor práškový
- 30 g droždie
- 3 ks žĺtok
- 300 ml mlieko
- 100 g maslo
- 1 balíček cukor vanilkový
- 1 kôra citrón
- podľa chuti hrozienka
- podľa chuti mandle
Na vrch:
- 1 vajíčko
- podľa chuti mandle
180 minút bez pečenia
50 minút na 150-180 °C
Polohrubú múku,sol,práškový cukor,žĺtka, mlieko,maslo ,vanilínový cukor,kvasok,kôra z citróna všetko zmiešame:)........ a necháme vykysnúť:)
Urobíme dlhé valčeky
Potrieme vajíčkom ,posypeme mandľami , ktoré sme nakrájali na lupienky.Do stredu vianočky zapichneme špajdle.
Prvá zmienka o vianočke je zo 16. storočia, spočiatku ju piekli len cechoví remeselníci, až neskôr ľudia doma. Zhotoviť vianočku nebolo nikdy jednoduché, preto sa pri príprave udržiavali rôzne zvyky.
Napríklad gazdinka ju mala pripravovať v bielej zástere a šatke, nesmela hovoriť a pri kysnutí cesta mala vyskakovať vysoko do výšky.
No comments:
Post a Comment