Amazing , fruity , fresh , light and spring-summer cake.
I got recipe from my mum , she use to "bake" this cake very often for all the family occasion .
It is very light so nobody will say: "no"!
Ingredience:
5 pieces of eggs
5 table spoons of sugar
5 table spoons of plane flour
Just a little bit baking powder
Jam to spread on the sponge
400 ml milk
500ml fresh cream
1-2 cans pineapple compote
1-2 cans clementines compote
20 g of gelatine
2 hours prior baking , put gelatine into the milk.
Sponge:
Separate whites from yolks and whisk snow add 5 spoons of sugar while mixing don't stop. Add yolks. Mix together.
Prepare baking dish with baking paper.
Put the dough into a baking dish and bake at 180C for 20 minutes.
When the sponge is ready roll it very well into the wet kitchen cloth.
Leave to rest for a while.
Let it cool down.
Spread the jam on the sponge and roll it again.
Put clean film into a bowl. Cut slices from the roll and nicely put on the sides and all around the bowl.
Leave little space at the top to be able cover it at the end.
At the top put more sponge rolls.
Wrap it into a clean film and leave in the fridge overnight.
Inovujem, zrýchlujem prípravu:)
V dnešnej dobe to niekedy musí byť:)
A tak z mojej tradičnej šarloty(džuda) vznikla zmrzlina ukrytá pod jemnou chutnou roládou.
Potrebujeme:
Roládu : Tmavú iba k normálnemu receptu na piškotu ktorý nájdete nižšie pridáte kakao.
Plnila som ju kavovou plnkou.
Na spod som dala bielu klasicku roládu pretože som chcela trocha spestriť výzor tohto chutného kúsku.
Zmrzlinu si volíme ľubovoľne ja som použila smotanovú a čokoládovú:)
Môžme primiešať aj ovocie alebo kusky čokolády ale to je už na každom z vás:)
Mamičkina klasika:)
Recept mojej mamky.
Normálne sa to volá charlota, ovocná bomba, ale u nás je to džudo.
Je veľmi žiadaná veď v poslednej dobe som urobila 3 za 1 týždeň.
Ľahká osviežujúca žiadne ťažké plnky.
Potrebujeme:
- 5 ks vajce
- 5 lyžíc cukor
- 5 lyžíc múka polohrubá
- trocha prášok do pečiva
- džem
- 400 ml mlieko
- 1/2 l šľahačka rastlinná
- podľa chuti kompót mandarínkový
- podľa chuti kompót ananásový
- 1 balíček (20g) želatína jedlá
Do mlieka si dáme na 2 hodiny pred prípravou napučať jedlé želé.
do 200ml alebo môžme dať naraz do 400ml alebo potom najskôr prehriať 200 ml a zamiešať napučanú želatinu.
Piškóta:
Bielka oddelíme od žĺtkov vyšľaháme sneh pridáme 5 lyžíc cukru,múky stále miešame mixérom pridáme žĺtka a prášok do pečiva.
Všetko veľmi dobre premiešame
Prichystáme si plech(papier na pečenie) vylejeme cesto a dáme piecť 180 stupňov na asi 20 minút.
Upečené cesto prenesieme na navlhčenú utierku a ešte teplé poriadne zrolujeme,necháme postáť.
Jedlú želatínu(tú ktorú sme si nechali napučať 2 hodiny)privedieme do varu ale nevaríme,nesmie vrieť!
Necháme vychladnúť.
Cesto natrieme džemom a zrolujeme.
Misu si vystelieme potravinárskou fóliou poriadne a necháme si trocha vonku aby sme si mohli prikryť po dokončení.
Z rolády krájame tenké kúsky a ukladáme do misy najprv dole.
Potom po bokoch.
Rastlinnú šľahačku si vyšľaháme do tuha a pridáme nakrájane ovocie.
Do šľahačky pridáme aj vychladnutú jedlú želatínu a zľahka miešame.
Šľahačkovou zmesou naplníme misu(hádžeme ako omietku , ja som to zobrala až príliš vážne a kuchyna nevyzerala najlepšie:D, ale nevadí mamka to prežila)
naplníme celú misu.
Na šľahačku naukladáme znova roládu.
Ráno vyklopíme a odstránime potravinársku fóliu.
A tu som ja a moje prve džudo.
No comments:
Post a Comment