3 Feb 2014
Napoleon torta
V ruskej kuchyni sa táto torta teší veľkej obľube.
Bola vytvorená v r.1912 pri 100 výročí osláv ruského víťazstva nad Napoleonom.
Neskôr sa tento dezert stál štandardom v sovietskej kuchyni.
V dnešnej dobe sa stáva Napoleon torta jednou z najobľúbenejších dezertov v Ruských krajinách.
Táto tortička je trochu náročnejšia na čas, no výsledok stojí za to.
Potrebujeme:
Cesto:
100 g maslo Flora GOLD
300 g maslo-margarín
2 ks vajcia
150 ml voda
700 g hladká múka špeciál
štipiek soľ
3 PL brandy alebo koňaku
1 PL ocot
Plnka:
6 ks žĺtky
1/4 litrov mlieko
300 g krupicový cukor
1 ks vanilkový cukor
200 g maslo
1 PL maslo Flora GOLD
100 g hladká múka
Postup:
Pripravíme si suroviny na cesto:
Vajcia si rozšľahám so štípkou soli, pridám vodu, koňak a ocot a zašľahám.
Na dosku si preosejem múku a do nej nakrájam masla, dobré stuhnuté, nie zmrazené. Nožíkom v múke maslo rozdrobím na maličké kúsky a potom rukou z tejto masy urobím mrveničku, tak aby neboli veľké kúsky masla.
Do mrveničky-múky urobím jamku, postupne pridávam vodu s vajíčkom a zahnetiem cesto.
Cesto ešte na pomúčenej doske vypracujem na hladko. Zabalím do mikroténu a odložím do chladničky aspoň na na 1,5 hodiny. Ak bude stáť troška dlhšie nič sa nestane.
Celé cesto ma 1320 g
Delíme na 110 g:)
Potom cesto rozdelím na 12 rovnakých častí, (dobré je si odvážiť), vytvarovať pekné hladké guľky.
Nastrihám si mastný papier vo veľkosti plechu,/podľa toho koľko plechov máte/ a papier použíjem opakovane. Každú guľku vyvaľkám na doske na priemer plytkého taniera + 1 cm navyše. Cesto preložím na papier, položím naň tanier a nožíkom obrežem. Kruh husto popichám vidličkou (čím hustejšie tým lepšie, aby sa cesto nevydulo), orezaný kraj nechám tak a presuniem na plech a upečiem. Odrezok bude slúžiť na dokončenie torty ako mrvenička. Rúru si vyhrejem na 200-220 °C. Doba pečenia závisí od každej rúry inač, aby sa nespálilo. Cesto sa pečie rýchlo a preto je dôležité pečenie sledovať. No vždy je čas si ďalší kúsok cesta za ten čas pripraviť.
Odrezky do misky.
Odrezky potom rozmrvím tĺčikom na mäso.
Plnka:
Pripravíme si suroviny:
Plnku si pripravím tak, že žĺtky vyšľahám s cukrom do peny tak, aby sa cukor rozpustil.
Do vyšľahaných vajec postupne pridám preosiatú múku a dobré zašľahám.
Medzi tým si dám zovrieť mlieko s trochou cukru.
Keď mlieko vrie, znížim teplotu a za stáleho miešania pomaličky pridávam vyšľahané vajcia s múkou. Uvarím krém.
Do odstaveného krému pridám za 1 PL maslo Flora Gold a miešam kým sa nerozpustí. Maslo má tú funkciu, že sa na povrchu krému nevytvorí šupka.
Krém za občasného miešania nechám vychladnúť.
Maslo vyšľahám a počas šľahania postupne pridávam krém.
Krém vyšľahaný, jemnučký.
Začnem plniť tortu.
Na každý plát dám 3-4 lyžice krému, rozotriem a postupne ukladám pláty jeden na druhý.
Plnku si rozložím tak, aby mi ostalo aj na potretie celej torty.
Tortičku obsypem a dáme do chladničky na noc do rána zmäkne
Hotovú tortu nechám aspoň z večera do rána postáť aby zmäkla.
Dobrú chuť!

Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment