Práca ktorá stojí zato:)
Potrebujeme:
CESTO:
500ml vody
160g rastlinný tuk(cera)
320 g polohrubej múky
8 vajec
dve štipky soli
1.PLNKA:
1litra mlieka
3 zlaté klasy
cukor
Karamelová šľahačka
KARAMELOVÁ POLEVA
50g krytálový cukor
3-4 lyžice mlieka
220g preosiatého pr.cukru
(môžme nahradiť posypaným práškovým cukrom alebo ľubovoľne)
Postup:
V prvý deň si uvaríme karamelovú šľahačku a upečieme veterníky.
Na cesto si vo vode rozpustíme tuk(ceru)pridáme štipku soli vsypeme múku a stále miešame.
Miešame až kým sa cesto neodliepa od hrnca.
Cesto necháme mierne vychladnúť a nachystáme vajíčka,po miernom vychladnutí primiešavame postupne vajíčka, vždy počkáme kým sa vajíčko dobre zmieša a až potom dávame ďalšie.
Ešte teplé vytláčame cez kuchársky sáčok na vodou vymytý plech.
(Nepripraviť si naraz viac plechov, keď cesto stojí na plechu dlhšie, prilepí sa.)
Upečieme do svetlohneda(vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 200°C cca 20 minút, treba sledovať niekedy to trvá dlhšie)
RÚRU NEOTVÁRAŤ!!!!! spľasli by
Vyjde ich okolo 25 ks o veľkosti asi 5-6-7cm ja som spravila maličké a aj 3 ako povedala mamka "gazdovské":D
Na druhý deň si uvaríme puding, cukru dajte podľa chuti.
Veterníky prekrojíme ostrým nožom, majú byť duté.
Karamelovú polevu musíme mať teplú, lebo chladnutím trošku stuhne.
Krupicový cukor skaramelizujeme, pridáme 3 lyžice(a viac) mlieka a rozvaríme .
Nasypeme páškový cukor a zahrievame podľa potreby pridávame mlieko
Keď začne karamel hnednúť, tak ho odstavíme a miešame do hladka.
Šľahačku vyšľaháme.
Plnenie:
Najprv hustým pudingom druhý sa dá karamelový krém a dokončíme vrškami namáčanými v karamele, alebo posypeme práškovým cukrom.
Sú vyborné aj na dalšie dni:)
Na porovnanie:
Takéto ich predávajú v jednej našej cukrárni
7 May 2014
Najlepšie veterníky
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment