6 May 2014
Bretonsky far
Recept je nenáročný na prípravu a suroviny. Kto má rád bublaniny, určite si obľúbi aj tento recept, hoci to bublanina nie je.
Cesto na povrchu koláča sa pekne pripečie a vo vnútri je akoby puding, aj keď hustejší, keďže obsahuje mlieko a múku.
Bretónsko je síce prímorská oblasť, ale je hlavne poľnohospodárskou oblasťou Francúzska a to ovplyvňuje aj ich kuchyňu.
Okrem mäsa je jedným z hlavných prvkov kuchyne mlieko, ktoré je aj hlavnou prísadou tohto receptu.
Potrebujeme:
6 ks vajcia
250 g cukor kryštálový
130 g maslo
1 lyžička soľ
1 l mlieko
2 PL rum/whiskey
300 g múka polohrubá
1 balíček cukor vanilkový
200 g slivky sušené
Postup:
Mlieko privedieme do varu a odstavíme nabok.
Primiešame nakrájané maslo a soľ a miešame, kým sa maslo neroztopí.
Potom pridáme rum, zamiešame a necháme vychladnúť.
Vajíčka, cukor a vanilkový cukor vymiešame vo väčšej nádobe do peny.
Po vychladnutí mlieko zmiešame s vyšľahanými vajíčkami.
A primiešame múku.
Cesto bude riedke, takmer tekuté.
Táto dávka je určená na veľký klasický hlboký pekáč, takže ak máte taký ten polovičný, stačí polovičná dávka.
(ja som si to podelila:D)
Pekáč si vymastíte alebo vyložte papierom na pečenie.
Cesto vylejeme na pekáč a rovnomerne naň rozložíme sušené slivky.
Dáme do rúry a pečieme pri 180°C 80 minút. Koláč je hotový, keď má krásnu zlatohnedú farbu.
Po vychladnutí nakrájať.
Podávala som so slivkovým tvarohom.
250 g tvaroh
100g slivky sušené
Veľmi podobný recept:
Francúzska bublanina-Slivkový clafoutis
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment