1hrnček pšeno
4hrnček mlieko
štipka soľ
2Lyžice cukor práškový
2ks vajce
2Lyžice maslo
1lyžička škorica mletá
4ks jablko
1hrnček kompót slivkový
Najskôr si uvaríte jáhlovú kašu.
Dôležité je jáhly aspoň dvakrát spariť vodou, aby sme z nich dostali horkosť a nepokazili celý jáhelník.
Takto sparené jáhly/pšeno uvaríte v mlieku so štipkou soli.
Varíme pomaly a dlho, občas zamiešame.
Pomer jáhlí a tekutiny by mal byť 1:4.
Keď je jáhlová kaša uvarená, necháme ju trocha vychladnúť, vmiešame do nej maslo, žĺtky a osladíme ju.
Môžete medom, alebo cukrom a každý podľa chuti.
Z bielkov vyšľahajte sneh a jemne vmiešajte do ochutenej jáhlovej kaše.
Pekáč, alebo formu vymažte alebo vyložte papierom na pečenie a na dno dajte jednu tretinu kaše
Na hrubo nastrúhané jablká premiešajte so škoricou a dajte do formy na prvú vrstvu
jáhlovej kaše.
Zakryte druhou vrstvou a na ňu dajte slivky.
Mali by ísť sušené, namočené, aby neboli tvrdé... teta od ktorej som obkukala recept dávala kompót ale ja som zvolila tretu možnosť kedže som mala čerstvé iba som si ch podusila na masielku s trochou cukru(ale pozor šťavu nevrstvite pretže sa roztečie a neztuhne .
Zakryte treťou časťou jáhlovej kaše a dajte do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov piecť.
Pečte podľa hrúbky jáhelníka. cca 1 hodinu.
Po upečení môžete staročeský jáhelník ihneď podávať.
Najlepšie poliaty šťavou ktorá sa zvýšila alebo ho nechajte vychladnúť a podávajte ako výdatné raňajky s pohárom
mlieka.
18 Sept 2014
Staročeský jahelník/pšenový koláč
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment