Sunday 1 September 2013

Francúzka bageta


Potrebujeme:
  • 50 g múka celozrnná pšeničná/špadlová
  • 600 g múka biela pšeničná/špadlová
  • 1 PL soľ
  • 21 g droždie
  • 1 PL med
Postup:
Ďeň pred prípravou jej musíme venovať 3 minútky: Celozrnu muku zmiešame s 50 ml vody,zakryjeme priesvitnou folioua pri izbovej teplote necháme stáť 24 hodín.(takzvaný ľahký domáci kvások ktorý dáva bagete špeciálnu arómu)


Na druhý deň v mise zmiešame "kvasok" s mukou a soľou.


Droždie rozmrvíme a spolu s medom dohladka rozmiešame asi v 300 ml studenej vody.


Pridáme do misy a všetko spolu dôkladne zmiešame:) Cesto prikryjeme a priblížne 30 minút necháme odpočívať.


Nakysnuté cesto rozpolíme a necháme odpočívať ďalších 10 minút.


Z oboch kusov vygúľame na pomúčenej doske dlhý valec-nie však dlhší než plech. Trošku ho sploštíme.

Jednu pozdlžnu stranu zahneme mierne dovnútra,druhu preložíme cez ňu a pevne stlačíme.Bageta tak získa svoj typický tvar.

Plech vystelieme papierom na pečenie.Položíme naň bagetu môžme aj obe podľa toho aké veľké ich chceme a opäť ju necháme kysnúť asi 1 hodinu.Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Každých 5 cm urobíme do bagety zľahka šikmý zárez dobre naostreným nožom.


Na dno rúry nalejeme 1/2 hrnčeka vody,plech položíme na prostrednú koľajničku, Dvierka rúry okamžite zatvoríme a bagetu pečieme v horúcej pare priblížne 30 minút do zlatista. Bagety necháme vychladnúť. 
Nezabudajte na pravidlo francúzov: bageta nesmie byť staršia ako pol dňa.....ale ak to nejde tak ju potom iba znova ohrejeme v rúre na 180 stupnov alebo zamrazíme a po rozmrazení dáme na chvíľku piecť:) 

No comments:

Post a Comment