Potrebujeme:
- 50 g múka celozrnná pšeničná/špadlová
- 600 g múka biela pšeničná/špadlová
- 1 PL soľ
- 21 g droždie
- 1 PL med
Postup:
Ďeň pred prípravou jej musíme venovať 3 minútky: Celozrnu muku zmiešame s 50 ml vody,zakryjeme priesvitnou folioua pri izbovej teplote necháme stáť 24 hodín.(takzvaný ľahký domáci kvások ktorý dáva bagete špeciálnu arómu)
Na druhý deň v mise zmiešame "kvasok" s mukou a soľou.
Droždie rozmrvíme a spolu s medom dohladka rozmiešame asi v 300 ml studenej vody.
Pridáme do misy a všetko spolu dôkladne zmiešame:) Cesto prikryjeme a priblížne 30 minút necháme odpočívať.
Nakysnuté cesto rozpolíme a necháme odpočívať ďalších 10 minút.
Z oboch kusov vygúľame na pomúčenej doske dlhý valec-nie však dlhší než plech. Trošku ho sploštíme.
Jednu pozdlžnu stranu zahneme mierne dovnútra,druhu preložíme cez ňu a pevne stlačíme.Bageta tak získa svoj typický tvar.
Plech vystelieme papierom na pečenie.Položíme naň bagetu môžme aj obe podľa toho aké veľké ich chceme a opäť ju necháme kysnúť asi 1 hodinu.Rúru predhrejeme na 220 stupňov. Každých 5 cm urobíme do bagety zľahka šikmý zárez dobre naostreným nožom.
Na dno rúry nalejeme 1/2 hrnčeka vody,plech položíme na prostrednú koľajničku, Dvierka rúry okamžite zatvoríme a bagetu pečieme v horúcej pare priblížne 30 minút do zlatista. Bagety necháme vychladnúť.
Nezabudajte na pravidlo francúzov: bageta nesmie byť staršia ako pol dňa.....ale ak to nejde tak ju potom iba znova ohrejeme v rúre na 180 stupnov alebo zamrazíme a po rozmrazení dáme na chvíľku piecť:)
No comments:
Post a Comment