Friday, 13 September 2013

Moravské-hodové koláče


Doma sme ich často nerobievali skôr moja babka:)
No keď sú neviem sa ich ojesť môžem jesť celý deň až kým proste nezmiznú:)

Potrebujeme:


  • 250 ml mlieko vlažné
  • 50 g droždie
  • 1 lyžica krupicový cukor
  • 600 g hladká muka
  • 1 balíček kypriaci prášok
  • 100 ml olej
  • 2 kusy vajce
  • 1/2 lyžičky soľ
  • na vymastenie plechu tuk
  • vajce na potretie

Postup:
V 100 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie s lyžicou cukru a lyžicou múky necháme vykysnúť.
Múku s kypriacim práškom preosejeme do misy,pridáme vykysnutý kvások,olej zvyšné vlažné mlieko s rozšľahanými vajciami,soľ .

Vypracujeme na vláčne cesto ktoré už ale nenechávame kysnúť!


Cesto rozdelíme na 6-9 dielov podľa toho aké veľke a koľko ich chceme.


Z väčšej časti ich vyformujeme rukami a prenesieme na vymastený plech.Cesto dnom pohára vytlačíme aby mal zdvihnuté boky a mohol sa plniť.
(Pravé Moravské koláče sa prstami odtláčali od seba , no s pohárom sú rovnomernejšie)
Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a koláčiky ozdobíme plnkami
(hrozienkami a čerešničkami možme aj mandľami)



Koláče vložíme do stredne rozohriatej rúry a pečieme 30-40 min. (podľa veľkosti),kým sa okraje nesfarbia do zlatista.

Plnky: 


Maková plnka:

Mak zomelieme,zalejeme mliekom a za stáleho miešania zahrievame do zahustenia.
Pridáme krupicový cukor a vanilkový cukor,ochutíme rumom,škoricou a citrónovou šťavou.

Tvarohová plnka:
Tvaroh zmiešame so žĺtkom,krupicovým a vanilkovým cukrom,vmiešame opláchnuté hrozienka a dochutíme citónovou šťavou.


Porcie 6-9 (je to ľubovoľne podľa veľkosti)
Príprava:15
Kysnutie:0(iba kvások) 10-15 min.
Pečenie:30-40 minút
Stupňov:180-200

No comments:

Post a Comment