No keď sú neviem sa ich ojesť môžem jesť celý deň až kým proste nezmiznú:)
Potrebujeme:
- 250 ml mlieko vlažné
- 50 g droždie
- 1 lyžica krupicový cukor
- 600 g hladká muka
- 1 balíček kypriaci prášok
- 100 ml olej
- 2 kusy vajce
- 1/2 lyžičky soľ
- na vymastenie plechu tuk
- vajce na potretie
Postup:
V 100 ml vlažného mlieka rozmiešame droždie s lyžicou cukru a lyžicou múky necháme vykysnúť.
Múku s kypriacim práškom preosejeme do misy,pridáme vykysnutý kvások,olej zvyšné vlažné mlieko s rozšľahanými vajciami,soľ .
Vypracujeme na vláčne cesto ktoré už ale nenechávame kysnúť!
Cesto rozdelíme na 6-9 dielov podľa toho aké veľke a koľko ich chceme.
Z väčšej časti ich vyformujeme rukami a prenesieme na vymastený plech.Cesto dnom pohára vytlačíme aby mal zdvihnuté boky a mohol sa plniť.
(Pravé Moravské koláče sa prstami odtláčali od seba , no s pohárom sú rovnomernejšie)
Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a koláčiky ozdobíme plnkami
(hrozienkami a čerešničkami možme aj mandľami)
Koláče vložíme do stredne rozohriatej rúry a pečieme 30-40 min. (podľa veľkosti),kým sa okraje nesfarbia do zlatista.
Plnky:
Maková plnka:
Mak zomelieme,zalejeme mliekom a za stáleho miešania zahrievame do zahustenia.
Pridáme krupicový cukor a vanilkový cukor,ochutíme rumom,škoricou a citrónovou šťavou.
Tvarohová plnka:
Tvaroh zmiešame so žĺtkom,krupicovým a vanilkovým cukrom,vmiešame opláchnuté hrozienka a dochutíme citónovou šťavou.
Porcie 6-9 (je to ľubovoľne podľa veľkosti)
Príprava:15
Kysnutie:0(iba kvások) 10-15 min.
Pečenie:30-40 minút
Stupňov:180-200
No comments:
Post a Comment