Tuesday, 6 August 2013

Ryžový nákyp

Neodolateľná klasika.


Potrebujeme:

  
 200 ml mlieko
     250-300 g ryža
     2 ks vajcia
     40 g maslo
     1 ks (sáčok) cukor vanilkový
     70-80 g cukor praškový
      ovocie kompótové
      soľ
      hrozienka




Postup:

Umytú ryžu dáme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť.
Hrozienka dáme do horúcej vody, aby boli mäkké.
Rozbijeme si vajíčka, bielky dáme zvlášť a žĺtky pridáme do masla. 

Medzi tým premiešame ryžu.
Do misy so žĺtkami a maslom pridáme cukor a vymiešame.
 Do tejto zmesi pridáme hrozienka.

Vriacu ryžu posolíme, pridáme mlieko, zamiešame a varíme na miernom ohni. Keď je ryža uvarená, necháme ju vychladnút.


Vychladnutú ryžu pridáme do misy s hrozienkami a zamiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zamiešame do ryže.


Formu na pečenie potrieme olejom a dáme do nej polovicu ryžovej zmesi.

 Precedíme kompót a ovocie rozložíme na ryžu.
Pridáme druhú časť ryže a rozotrieme.Posypeme vanilkovým cukrom.



 Dáme piecť na 180 °. Pečieme 35 minút.



Ak chceme môžme na vrch ešte naniesť tuhý sneh a dať ešte zapiecť ale ja to nerobím chutí mi to aj bez toho. A takto vyzerá hotový z vnútra:



Porcie:4-6
Príprava: 30
Pečenie:35 minút
Stupňov :180




So strúhanými jablkami:

No comments:

Post a Comment