Sunday, 1 September 2013

Veľkonočný mazanec


Z tohto cesta sa dá pripraviť aj vianočka aj akékoľvek ine pečivo no ja ho používam na mazanec.
Na veľkú noc sme mazanec nikdy nemávali, no odkedy sa zaujímam o varenie je na našom veľkonočnom stole aj niekoľko krát za veľkú noc:)

Potrebujeme:

  • 375 g múka hladká
  • 75 g cukor
  • pol lyžičky kôra citrónová
  • 125 ml mlieko
  • 75 g Hera
  • 20 g droždie
  • 1 kus vajce
  • namočené v rume hrozienka
  • štipka kvet muškátový


Z cukru,droždia a trošky mlieka necháme vykysnuť kvasok (v hrnčeku rozotrieme droždie s cukrom do tekuta,pridáme troška teplého mlieka a necháme v teple).



Kvasok pridáme do muky s vajičkom,vlažným mliekom zvyšným cukrom,rozpustenou herou a troškou rumu.
Pridáme citronovú koru a štipku muškatového kvetu,soľ a nakoniec hrozienka v rume namočene. Cesto vymiesime nema byť ani tuhe ani riedke





Ked je vypracovane nechame kysnuť.Po vykysnutí vypracujeme hladký bochník,ktorému v strede urobíme krížik, položíme na vymas­tený plech a necháme cca 10-15 minút podkysnuť:)



Mazanec potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme platkami mandlí.



Pečeme zhruba 45 minut, cca 170°C..každý podľa svojej rury možme ak by sa nam pripekal ale ešte nieje hotový z vnutra stačí prikryť.a tu je narezaný:)....z predu, s džemíkom a masielkom a zo zadu:D ...Veľkonočné raňajky:)

No comments:

Post a Comment