Wednesday 11 September 2013

Bryndzové pirohy


Ďalšia slovenská klasika. Milujem!

Potrebujeme:


  • 500 g múka hrubá
  • 2 kusy vajce
  • trocha voda
  • soľ
Plnka:

  • 400 g uvarené v šupke zemiaky
  • 1 cibuľa
  • soľ
  • 250 g bryndza
Príloha:

  • 150 g slaninka
  • 3 kusy cibuľa
  • 250 ml smotana
Výmena:

  • na varenie mlieko
Postup:
Z preosiatej múky, vajec, trošky vody a soli pripravíme cesto, o niečo mäkkšie než na rezance.



Pripravíme si plnku. Očistené zemiaky pretlačíme, pridáme nadrobno pokrájanú a na masti opraženú cibuľu, soľ,bryndzu. Plnku dobre premiešame.




Cesto vyvaľkáme a pokrájame na štvorce naplníme ich .




Cesto zlepíme to tvaru trojuholníka.




Pirohy uvaríme v posolenej vode.




Precedíme, polejeme smotanou a na každú časť dáme  opraženú slaninu a cibuľu.
2 spôsob:
Je varenie v mlieku. Sú jemnejšie ale extra rozdiel nevidím.


Pirohy po poľsky pirogy




Cesto:

    350g múky (pribl. 2 poháre)
    200ml vody
    2 polievkové lyžice oleja
    1 vajíčko
    soľ

Plnka:

    500g varených zemiakov
    150g bieleho syra
    2 cibule
    soľ
    čierne korenie

Plnka: Nakrájajte cibuľu najemno a opražte na panvici.
Opatrne roztlačte a zmiešajte uvarené zemiaky, syr a opraženú cibuľu.
Pridajte soľ a čierne korenie (na dosiahnutie jemne pikantnej chute).

Cesto:
Zmiešajte vajíčko s múkou, teplou vodou, olejom a troškou soli a vymiešajte cesto
(začnite nožom a pokračujte rukami).
Po asi 15 minútach, keď je cesto hladké, vyvaľkajte ho, aby malo hrúbku 2mm.
Vykrajujte kolieska z vyvaľkaného cesta a dajte na každé trochu plnky, potom ich uzavrite, aby tvorili polkruh.
Uvarte ich v slanej vode s dvoma polievkovými lyžicami oleja. Keď vyplávajú na hladinu, vyberte ich dierkovanou
naberačkou. Servírujte s nadrobno nakrájanou a slaninou a cibuľkou.

Čučoriedkové:
Naplň:


400 gramov čučoriedok umyť a nechať odkvapkať na site.
Pridať 1 lyžicu solamylu a vymiešať (niektorí na miesto solamylu dávajú cukor).
 Uprostred kolečiek z cesta položiť lyžičku ovocia, zložiť cesto na polovicu a zalepiť okraje.
Pirohy hádzať do vriacej slanej (pol lyžičky soli) vody s 2 lyžicami oleja.
Keď pirohy vyplávajú na povrch variť ešte okolo 2 minút.
Uvarené pirohy rozložiť na tanieri tak, aby sa k sebe neprilepili.

Podávať s omáčkou zo smotany alebo bieleho jogurtu s vanilkovým cukrom.

No comments:

Post a Comment