Zemiakové gnocchi s paradajkovou,syrovou omáčkou je jedno z mojich obľúbených jedál.
Potrebujeme:
- 1 kg zemiaky múčnaté
- 200 g múka hladká
- 1 ks vajce
- trochu soľ
- olej
- 1 ks cibuľa
- 3-4 strúčik cesnak
- 2 konzerva tuniak
- 200 g olivy
- 250-300 ml pretlak paradajkový
- podľa chuti cukor
- podľa chuti soľ
- podľa chuti chilli
- podľa chuti korenie italia
Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme ich vychladnúť, aby sa teplom odparila všetka voda preč, potom ich ošúpeme. Následne ich môžeme postrúhať alebo jednoducho popučiť. Môžeme ich trocha posoliť .
Potom pridáme jedno vajíčko a múku. Vypracujeme na hladké a nadýchané cesto.
(troška sa lepí ale to nevadí na pomúčenej doske sa to vyrovná).
Postavíme si do hrnca vodu, aby nám vrela.
Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 5-6 častí a z každej urobíme dlhý šúľanec, hrubý asi ako prst.
Takto pripravené šúľance chytíme medzi prsty a krájame na rovnaké kúsky.
( Talianske gnocchi majú na svojom povrchu ešte vrúbkovanie )
Kúsky ktoré sme narezali vygúľame a plochou stranou vidličky prejdeme každú guľku aby na jej povrchu vznikli vrúbky.
Hotové gnocchi pohádžeme do vriacej a osolenej vody a počkáme kým vyplávajú na hladinu.
Potom ich už len pozberajte a dajte do misky.
Omáčka:
Na oleji si usmažíme cibuľku pridáme posekaný cesnak a tuniaka(nasekaného na menšie kúsky.
Potom pridáme olivy,pretlak a podľa chuti ocukríme osolíme okoreníme.
(môžme pridať aj kus masla na zjemnenie) varíme asi tak 10 minút , ak chceme aby zhustla viac podusíme.
Pridáme gnocchi a premiešame.
No comments:
Post a Comment