Ďalšia slovenská klasika. Milujem!
Potrebujeme:
- 500 g múka hrubá
- 2 kusy vajce
- trocha voda
- soľ
- 400 g uvarené v šupke zemiaky
- 1 cibuľa
- soľ
- 250 g bryndza
- 150 g slaninka
- 3 kusy cibuľa
- 250 ml smotana
- na varenie mlieko
Z preosiatej múky, vajec, trošky vody a soli pripravíme cesto, o niečo mäkkšie než na rezance.
Pripravíme si plnku. Očistené zemiaky pretlačíme, pridáme nadrobno pokrájanú a na masti opraženú cibuľu, soľ,bryndzu. Plnku dobre premiešame.
Cesto vyvaľkáme a pokrájame na štvorce naplníme ich .
Cesto zlepíme to tvaru trojuholníka.
Pirohy uvaríme v posolenej vode.
Precedíme, polejeme smotanou a na každú časť dáme opraženú slaninu a cibuľu.
2 spôsob:
Je varenie v mlieku. Sú jemnejšie ale extra rozdiel nevidím.
Pirohy po poľsky pirogy
Cesto:
350g múky (pribl. 2 poháre)
200ml vody
2 polievkové lyžice oleja
1 vajíčko
soľ
Plnka:
500g varených zemiakov
150g bieleho syra
2 cibule
soľ
čierne korenie
Plnka: Nakrájajte cibuľu najemno a opražte na panvici.
Opatrne roztlačte a zmiešajte uvarené zemiaky, syr a opraženú cibuľu.
Pridajte soľ a čierne korenie (na dosiahnutie jemne pikantnej chute).
Cesto:
Zmiešajte vajíčko s múkou, teplou vodou, olejom a troškou soli a vymiešajte cesto
(začnite nožom a pokračujte rukami).
Po asi 15 minútach, keď je cesto hladké, vyvaľkajte ho, aby malo hrúbku 2mm.
Vykrajujte kolieska z vyvaľkaného cesta a dajte na každé trochu plnky, potom ich uzavrite, aby tvorili polkruh.
Uvarte ich v slanej vode s dvoma polievkovými lyžicami oleja. Keď vyplávajú na hladinu, vyberte ich dierkovanou
naberačkou. Servírujte s nadrobno nakrájanou a slaninou a cibuľkou.
Čučoriedkové:
Naplň:
400 gramov čučoriedok umyť a nechať odkvapkať na site.
Pridať 1 lyžicu solamylu a vymiešať (niektorí na miesto solamylu dávajú cukor).
Uprostred kolečiek z cesta položiť lyžičku ovocia, zložiť cesto na polovicu a zalepiť okraje.
Pirohy hádzať do vriacej slanej (pol lyžičky soli) vody s 2 lyžicami oleja.
Keď pirohy vyplávajú na povrch variť ešte okolo 2 minút.
Uvarené pirohy rozložiť na tanieri tak, aby sa k sebe neprilepili.
Podávať s omáčkou zo smotany alebo bieleho jogurtu s vanilkovým cukrom.
350g múky (pribl. 2 poháre)
200ml vody
2 polievkové lyžice oleja
1 vajíčko
soľ
Plnka:
500g varených zemiakov
150g bieleho syra
2 cibule
soľ
čierne korenie
Plnka: Nakrájajte cibuľu najemno a opražte na panvici.
Opatrne roztlačte a zmiešajte uvarené zemiaky, syr a opraženú cibuľu.
Pridajte soľ a čierne korenie (na dosiahnutie jemne pikantnej chute).
Cesto:
Zmiešajte vajíčko s múkou, teplou vodou, olejom a troškou soli a vymiešajte cesto
(začnite nožom a pokračujte rukami).
Po asi 15 minútach, keď je cesto hladké, vyvaľkajte ho, aby malo hrúbku 2mm.
Vykrajujte kolieska z vyvaľkaného cesta a dajte na každé trochu plnky, potom ich uzavrite, aby tvorili polkruh.
Uvarte ich v slanej vode s dvoma polievkovými lyžicami oleja. Keď vyplávajú na hladinu, vyberte ich dierkovanou
naberačkou. Servírujte s nadrobno nakrájanou a slaninou a cibuľkou.
Čučoriedkové:
Naplň:
400 gramov čučoriedok umyť a nechať odkvapkať na site.
Pridať 1 lyžicu solamylu a vymiešať (niektorí na miesto solamylu dávajú cukor).
Uprostred kolečiek z cesta položiť lyžičku ovocia, zložiť cesto na polovicu a zalepiť okraje.
Pirohy hádzať do vriacej slanej (pol lyžičky soli) vody s 2 lyžicami oleja.
Keď pirohy vyplávajú na povrch variť ešte okolo 2 minút.
Uvarené pirohy rozložiť na tanieri tak, aby sa k sebe neprilepili.
Podávať s omáčkou zo smotany alebo bieleho jogurtu s vanilkovým cukrom.
No comments:
Post a Comment