Friday 13 September 2013

Citrónový koláč


Jemný a krehký , tak aj chutí!:)
Je jednoduchý na prípravu aj na suroviny len dĺžka pečenia je trocha dlhšia:)

Potrebujeme:
Na cesto:

  • 200g hladká múka
  • 60 g práškový cukor
  • 100 g studené maslo
  • nastrúhaná kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 1 žĺtok
Na plnku:

  • 2 chemicky neošetrené citróny
  • 4vajcia
  • 1 žĺtok
  • 200 g práškový cukor
  • 125 ml smotana na šľahanie(môžme použiť aj v prášku)
Postup:
Do misy preosejeme múku s cukrom.
Pridáme pokrájané maslo,vanilkový cukor,žĺtok a nastrúhanú citrónovú kôru.
Ruky si opláchneme v studenej vode a vypracujeme hladké cesto, tak aby v ňom neostala ani hrudka masla.



Medzi dvoma potravinárskymi fóliami cesto rozvaľkáme na placku a preložíme do nevymastenej formy na pečenie , prstami vyformujeme  2-3 cm okraj.





Formu s cestom odložíme na 1 hodinu do chladničky.
Rúru predhrejeme na 160 /180 stupňov.
Po hodine dno cesta popicháme vidličkou položíme naň papier na pečenie a zaťažíme strukovinami.
Dáme predpiecť do vyhriatej rúry na asi 10 minút.








Pripravíme plnku:
Citróny umyjeme a osušíme kôru najemno postrúhame a šťavu vytlačíme.(dávame pozor na kôstky, ak sa dostanú do koláča nie je to len nepríjemné ale koláč nám môže aj zhorknúť.)



Celé vajcia, žĺtok a cukor vyšľaháme do penista.
Pridáme citrónovú šťavu a kôru premiešame.

Vyšľaháme si smotanu na šľahanie do tuha a jemne vmiešame do žltkovej zmesi.








Z predpečeného cesta odstránime papier so strukovinami a nalejeme naň citrónový krém a opäť dáme do rúry na  150 stupňov.



Pečieme priblížne 50 minút,kým krém nestuhne.
Po dopečení koláč necháme vychladnúť.







 A tu je úplne z blízka:

No comments:

Post a Comment