Jemný a krehký , tak aj chutí!:)
Je jednoduchý na prípravu aj na suroviny len dĺžka pečenia je trocha dlhšia:)
Potrebujeme:Na cesto:
- 200g hladká múka
- 60 g práškový cukor
- 100 g studené maslo
- nastrúhaná kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
- 1 balíček vanilkový cukor
- 1 žĺtok
- 2 chemicky neošetrené citróny
- 4vajcia
- 1 žĺtok
- 200 g práškový cukor
- 125 ml smotana na šľahanie(môžme použiť aj v prášku)
Do misy preosejeme múku s cukrom.
Pridáme pokrájané maslo,vanilkový cukor,žĺtok a nastrúhanú citrónovú kôru.
Ruky si opláchneme v studenej vode a vypracujeme hladké cesto, tak aby v ňom neostala ani hrudka masla.
Medzi dvoma potravinárskymi fóliami cesto rozvaľkáme na placku a preložíme do nevymastenej formy na pečenie , prstami vyformujeme 2-3 cm okraj.
Formu s cestom odložíme na 1 hodinu do chladničky.
Rúru predhrejeme na 160 /180 stupňov.
Po hodine dno cesta popicháme vidličkou položíme naň papier na pečenie a zaťažíme strukovinami.
Dáme predpiecť do vyhriatej rúry na asi 10 minút.
Pripravíme plnku:
Citróny umyjeme a osušíme kôru najemno postrúhame a šťavu vytlačíme.(dávame pozor na kôstky, ak sa dostanú do koláča nie je to len nepríjemné ale koláč nám môže aj zhorknúť.)
Celé vajcia, žĺtok a cukor vyšľaháme do penista.
Pridáme citrónovú šťavu a kôru premiešame.
Vyšľaháme si smotanu na šľahanie do tuha a jemne vmiešame do žltkovej zmesi.
Z predpečeného cesta odstránime papier so strukovinami a nalejeme naň citrónový krém a opäť dáme do rúry na 150 stupňov.
Pečieme priblížne 50 minút,kým krém nestuhne.
Po dopečení koláč necháme vychladnúť.
A tu je úplne z blízka:
No comments:
Post a Comment