Friday 13 September 2013

Jablkový zákusok

 

Kto by neochutnal alebo nepoznal tento najlacnejší,najlepší a najchutnejší koláč našich starých mám?
To by asi nebol Slovák.
Hoci je doba cheesecakov kadejakých tiramisu a podobných sladkostí, nezabúdajme na našu klasiku.

Potrebujeme:
  • 500 g múka polohrubá
  • 250 g palmarín
  • 20 dkg cukor práškový
  • 2 kusy vajce
  • polovica balíčka prášok do pečiva

Náplň:
  • 1,5kg jabĺk 
  • 2 balíčky cukor škoricový
  • podľa sladkosti jabĺk cukor
  • 1 balíček cukor vanilkový
Omáčka:
  • cukor, škoricový cukor, vanilkový cukor...proste to čo sa zvýšilo
  • šťava z jabĺk
  • 1 lyžica (zlatý klas) maizena
Postup:
Jablká potrieme pridáme k nim škoricový cukor,vanilkový cukor a normálny cukor.premiešame až pred vrstvením na koláč.
Na tablu si nasypeme múku tu posypeme práškovým cukrom do prostriedku spravíme dierku do ktorej rozbijeme vajcia .
Narežeme palmarín.
Vypracujeme cesto.Ktoré potom rozrežeme na dve polovice.






Cesto rozvaľkáme a pomocou valčeka nanesieme na plech.
Na cesto navrstvíme potreté jablká ktoré sme už premiešali s cukrom(šťavu z nich nenanášame iba troška)








Na jablká položíme druhé cesto.


Pred vložením do horúcej rúry popicháme vidličkou horné cesto.
Dáme piecť na 180C° 30-40 minút.




Zatiaľ čo sa zákusok pečie pripravíme si puding:
Do šťavy ktorá sa nám zvýšila z jabĺk
pridáme zlatý klas a varíme do zhustnutia.

No comments:

Post a Comment