Fánky mám veľmi rada moja babka robí kysnuté aj na tie pridám recept, ale zatiaľ musí stačiť tieto rozplívajú sa na jazyku:)
Potrebujeme:
- 300-320 g múka polohrubá
- 4 ks žĺtok
- 4 PL smotana kyslá
- 150 g maslo
- 20 g cukor práškový
- štipka soľ
- 2 PL alebo rumová aróma rum
- na vyprážanie olej
- na posypanie cukor práškový
Postup:
Do preosiatej múky pridáme maslo, žĺtky, kyslú smotanu, práškový cukor, štipku soli a rum. Cesto dobre vymiesime.
Na pomúčenej doske cesto natenko vyvaľkáme, pokrájame na obdĺžniky,kosoštvorce alebo ich len tak skrútime a v strede prerežeme buď raz alebo 2 krát.
Vložíme do rozpáleného oleja a z obidvoch strán vypražíme.
Vypražené fánky necháme odkvapkať na obrúsku.
Obalíme v práškovom cukre alebo posypeme práškovým cukrom k práškovému cukru môžme pridať aj vanilkový cukor.
Klasické fánky majú vždy uprostred jeden alebo dva zárezy.
Je to preto, aby sa rozpálený olej dostal všade rovnako rýchlo a fánky sa tak pražili iba chvíľku a nenasiakali toľko tuku.
V chorvátsku známe ako Kroštule tiež podávane na vianoce,veľkú noc alebo zákusok.
No comments:
Post a Comment