Friday, 13 September 2013

Krehké fánky


Fánky mám veľmi rada moja babka robí kysnuté aj na tie pridám recept, ale zatiaľ musí stačiť tieto rozplívajú sa na jazyku:)

Potrebujeme:


  • 300-320 g múka polohrubá
  • 4 ks žĺtok
  • 4 PL smotana kyslá
  • 150 g maslo
  • 20 g cukor práškový
  • štipka soľ
  • 2 PL alebo rumová aróma rum
  • na vyprážanie olej
  • na posypanie cukor práškový

Postup:
Do preosiatej múky pridáme maslo, žĺtky, kyslú smotanu, práškový cukor, štipku soli a rum. Cesto dobre vymiesime.


Na pomúčenej doske cesto natenko vyvaľkáme, pokrájame na obdĺžniky,kosoštvorce alebo ich len tak skrútime a v strede prerežeme buď raz alebo 2 krát.



Vložíme do rozpáleného oleja a z obidvoch strán vypražíme.



Vypražené fánky necháme odkvapkať na obrúsku.



Obalíme v práškovom cukre alebo posypeme práškovým cukrom k práškovému cukru môžme pridať aj vanilkový cukor.



Klasické fánky majú vždy uprostred jeden alebo dva zárezy.
Je to preto, aby sa rozpálený olej dostal všade rovnako rýchlo a fánky sa tak pražili iba chvíľku a nenasiakali toľko tuku. 


V chorvátsku známe ako Kroštule tiež podávane na vianoce,veľkú noc alebo zákusok.

No comments:

Post a Comment