Friday 13 September 2013

Orechový korpus


Je absolútne skvelý jeden z písanky mojej mamky.
Nevedela ho vynachváliť a tak som ho vyskúšala a teraz ho neviem vynachváliť ja.
Torta na obrázku bola robená pre moju kamarátku k meninám.

Korpus:


Potrebujeme:

  • 4 ks vajcia
  • 300 g cukor práškový
  • 10 lyžíc voda
  • 100 g orechy posekané
  • 200 g múka polohrubá
  • 1 bal prášok do pečiva

Postup:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.


Žĺtka vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame vodu.


Do žĺtkovej zmesi jemne primiešame nasekané orechy a múku rozrobenú s kypriacim práškom.





Nakoniec pridáme sneh z bielkov.Zľahka!
Vymastíme si plech a vysypeme ho strúhankou alebo múkou.Ja som použila 26 cm okrúhlu formu bola 4 a pol cm vysoká.
Mamka zvykla robiť na veľký plech no keď robila tortu musela robiť 2 krát.
Nalejeme do nádoby a dáme piecť 180 stupňov 35-40 minút (kým sa nezačne oddeľovať od bokov keďže každá rúra je iná.)




Vyberieme necháme trocha vychladnúť a vyberieme na mriežku necháme vychladnúť úplne.

Korpus rozrežeme natoľko častí koľko potrebujeme.



Kávovo-čokoládová plnka:


Potrebujeme:

  • 150 ml káva čierna silná
  • 150 - 200 g cukor práškový
  • 200 g čokoláda
  • 250 - 300 g Hera/ maslo

Postup:
Kávu precedíme do hrnca a pridáme preosiaty cukor.


Pridáme nalámanú čokoládu necháme rozpustiť a potom úplne vychladnúť.




Vychladenú prelejeme do nádoby v ktorej budeme šľahať a po troške prišľahávame heru(maslo).
Tuk pridávame podľa potreby.ale minimálne 250 g.





Spájanie torty:



Polovicu korpusu natrieme džemom.


Na korpus natrieme plnku(nie celú pretože ňou nakoniec potrieme aj celú tortu )



Priložíme druhu polovicu korpusu popritláčame


Celú tortu potom potrieme plnkou.



Vyšľaháme si parížsku šľahačku.
Celú tortu ňou potrieme a ozdobíme kandizovanými čerešňami.




Potom už len ozdobíme podľa fantázie


1 comment: