Monday, 16 September 2013

Tortelliny s hovädzím mäsom v paradajkovej omáčke

Za tento recept sa chcem poďakovať alexdidi z varecha.sk.......Omáčku som si urobila svoju ale tortelliny su úžasné!:)Tortellony= veľké tortelliny
Tortelliny sú malé plnené torteliny plnené mäsovou alebo syrovou plnkou.


Potrebujeme:

     600 g múka polohrubá
     3 ks vajíčka
     podľa potreby asi 200 ml voda
     2 PL olej olivový
      soľ
   
PLNKA:
     200 g hovädzie mäso mleté
     1 ks vajce
     1 ks cibuľa
     1 strúčik cesnak
      soľ
      čierne korenie mleté
      olivový olej
      sojová omáčka
     
    OMÁČKA:
     500ml paradajkový pretlak
     1 ks cibuľa
     2 ks bobkový list
     2-3 ks čierne korenie celé
     2 ks nové korenie celé
     Trstinový cukor
      soľ
    
     3 lyžice maslo
     3-4 lyžice múka hladká
      ocot
   
Na ozdobenie:
parmezán


Postup:

Múku si preosejeme na dosku, v strede urobíme jamku, pridáme vajíčka, soľ, olej a pridávaním vody zo začiatku pomocou
noža, potom rukou urobíme tuhšie cesto, prikryjeme miskou a necháme odpočívať asi 1/2 hodiny.





Pripravíme plnku: Na oleji podusíme na drobno pokrájanú cibuľu a cesnak.
pridáme k mäsu aj s vajíčkom, osolíme, okoreníme. Podľa chuti pridáme sojovu omáčku a pár kvapiek tabasca nemusí byť.




Cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 2mm( čo najtenšie), vykrajovačkou (4 cm cca) vykrajujeme krúžky na ktoré dávame guličky plnky.






Kolieska preložíme na polovicu, okraje dore pritlačíme prstami a konce vzniknutého polkruhu otočíme okolo prsta a spojíme zatlačením.





Pripravené torteliny varíme miernym varom v osolenej vode asi 10´, občas premiešame.

Uvarené torteliny vyberieme dierovanou naberačou do misy a pokvapkáme olejom, aby sa nezlepili.
Postupne uvaríme všetky torteliny a udržujeme teplé napr. v rúre.







Na paradajkovú omáčku si v menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme múku a osmažíme.




Pridáme  paradajkový pretlak, soľ, cukor, čierne korenie, bobkový list, premiešame a povaríme asi 15´.
 Pridáme trocha octu.


Na masle si na panvici orestujeme cibuľu ktorú potom pridáme do hotovej paradajkovej omáčky.




Torteliny podávame na ohriatom tanieri poliate omáčkou, posypané parmezánom .

No comments:

Post a Comment