Wednesday 29 January 2014
Žerbó rezy
Autorom tohoto receptu je svetoznámy cukrár Emil Gerbeaud, ktorý prišiel do Budapešti v r. 1884 na pozvanie Henricha Kuglera, stal sa jeho spoločníkom a prevzal firmu. Jeho cukráreň navštevovali králi, kniežatá, bohatí priemyselníci a magnáti.
Tieto rezy sa stali takými populárnymi, že sa podnes predávajú nielen v cukrárňach, ale sa pečú aj v domácnostiach už viac ako 120 rokov s rôznymi úpravami napríklad sa už robia aj makové.
Pridávam originál recept:)
Cesto je absolútne úžasne!
Potrebujeme:
350 g múka polohrubá
175 g masť bravčová
1 štipka soľ
1 ks vajce
100 ml, vlažné mlieko
50 g cukor práškový
20 g,čerstvé droždie
Plnka:
120-220 g orechy vlašské mleté
120 g cukor práškový
200 g lekvár marhuľový
Poleva čokoládová:
100 g cukor práškový
50 g maslo
30 g kakao
Postup:
Múku preosejeme do misy, pridáme soľ, bravčovú masť, ktorú dobre spracujeme s múkou.
Droždie namrvíme do misky, pridáme cukor, zalejeme vlažným mliekom, premiešame a necháme na teple vykysnúť.
Potom ho pridáme do múky, aj s vajcom všetko spracujeme na cesto.
Cesto necháme kysnúť pri izbovej teplote, ked vykyslo, rozdelíme ho na 3 časti .
Rozdelila som ho a ešte trocha nechala kysnúť(za ten čas som si šla hodiť fotky do notebooku, to je aj dôvod prečo v postupe bude s marhuľovým džemom.....v jeden deň som ho totiž robila 2x pretože sa mi nejako čarovne vymazali fotky s pokračovaním postupu....som šikulka:) no nevadilo aspoň si mohli všetci pochutnať:)
každú časť vyvaľkáme do tvaru obdlžnika, o niečo menšieho, ako je hlbší plech
veľkosti 35x25 cm.(klasický veľký plech)
Na dno pekáča vložíme spodný plát cesta, ktorý nemá siahať k okrajom plechu, lebo ich dalším kysnutím dosiahne.
Plát cesta potrieme polovicou marhuľového lekvára a posypeme polovicou zmesi z orechou a cukru(orechy uplne pomlete na prach a zriedené s trochou vody)
Prikryjeme druhým plátom cesta a postup zopakujeme.
Prikryjeme tretím plátom cesta tak, aby zakryl aj plnku.
Povrch cesta popicháme vidličkou a vložíme piecť do trúby predohriatej na 180 minút, pečieme 40 minút.
Pripravíme si čokoládovú polevu rozpustením masla s cukrom a zmiešaním kakaa za stáleho miešania, polejeme ňou upečené rezy v pekáči a rovnomerne rozotrieme po povrchu.
Po vychladnutí pokrájame na obdĺžnikové rezy a podávame.
Z tohto cesta robím aj čisto lekvárové rezy, iba potriem obľúbeným lekvárom a dám upiecť(ak nemám orechy či mak.
Makové:
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment