Tuesday 6 May 2014

Bretonsky far



Recept je nenáročný na prípravu a suroviny. Kto má rád bublaniny, určite si obľúbi aj tento recept, hoci to bublanina nie je.
Cesto na povrchu koláča sa pekne pripečie a vo vnútri je akoby puding, aj keď hustejší, keďže obsahuje mlieko a múku.
 Bretónsko je síce prímorská oblasť, ale je hlavne poľnohospodárskou oblasťou Francúzska a to ovplyvňuje aj ich kuchyňu.
Okrem mäsa je jedným z hlavných prvkov kuchyne mlieko, ktoré je aj hlavnou prísadou tohto receptu.


Potrebujeme:
     6 ks vajcia
     250 g cukor kryštálový
     130 g maslo
     1 lyžička soľ
     1 l mlieko
     2 PL  rum/whiskey
     300 g múka polohrubá
     1 balíček cukor vanilkový
     200 g slivky sušené

Postup:

Mlieko privedieme do varu a odstavíme nabok.
Primiešame nakrájané maslo a soľ a miešame, kým sa maslo neroztopí.
Potom pridáme rum, zamiešame a necháme vychladnúť.

Vajíčka, cukor a vanilkový cukor vymiešame vo väčšej nádobe do peny.
Po vychladnutí mlieko zmiešame s vyšľahanými vajíčkami.
A primiešame múku.
Cesto bude riedke, takmer tekuté.




Táto dávka je určená na veľký klasický hlboký pekáč, takže ak máte taký ten polovičný, stačí polovičná dávka.
(ja som si to podelila:D)
Pekáč si vymastíte alebo vyložte papierom na pečenie.
Cesto vylejeme na pekáč a rovnomerne naň rozložíme sušené slivky.


Dáme do rúry a pečieme pri 180°C 80 minút. Koláč je hotový, keď má krásnu zlatohnedú farbu.
 Po vychladnutí nakrájať.





 Podávala som so slivkovým tvarohom.

250 g tvaroh
100g slivky sušené





Veľmi podobný recept:
 Francúzska bublanina-Slivkový clafoutis  



No comments:

Post a Comment