Tuesday 29 July 2014

Maková torta s makovou plnkou bez múky






Korpus:
12ks     žĺtok vaječný
14ks     bielok vaječný
280g     mak mletý
280g     cukor práškový

Plnka:
       
200g     cukor  práškový
200g     syr almette
2ks     žĺtok vaječný
2Lyžica     rum
350ml     mlieko
300g     mak mletý
zlatý klas





12 žĺtkov s cukrom vyšľaháme do peny.
Pridáme mletý mak a vymiešame.
Zo 14 bielkov ušľaháme tuhý sneh.
Opatrne, postupne ho vmiešame do makovo-žĺtkovej zmesi.

Cesto rozdeľte do dvoch tortových guľatých foriem (v prípade rezov na jeden menší plech).
Ak vám nevadí múka, formy vymažte a vysypte múkou.

Vložte do rúry a pečte na 160 stupňov asi 40 minút.
Po upečení každý korpus prerežte na dve polovice.



Dostanete 4 rovnaké okrúhle pláty, ktoré následne naplníte plnkou.
 Ak pečiete na plechu, korpus rozdeľte len na polovicu a naplňte.



Krém: Mak s mliekom povarte do zhustnutia a nechajte vychladnúť.
Žĺtky s cukrom vyšľahajte do peny.
Ja som ich šľahala pre istotu nad parou.
Do  žĺtkov vmiešajte syr a vyšľahajte.
Pridajte  uvarený mak a rum (pre deti rumovú arómu).
Dáme znova do hrnca na sporák pridáme zlatý klas a uvaríme.






Týmto makovým krémom natrite jednotlivé tortové korpusy.
Horný korpus som potrela jogurtom a nato som dala čokoládovú polevu.
Nechajte do druhého dňa v chladničke a potom nakrájajte túto šťavnatú makovú delikatesu.





No comments:

Post a Comment