Monday, 14 July 2014

Novozámocké rezy


Novozámocký zákusok je veľmi lahodný s kúskami ovocia naozaj fantastický a jednoduchý.
A tiež tak náš slovenský:)
Robila som ako tortu:) a z dávky mi vyšla jedna veľká jedna mala:)

Korpus:
      

4ks     vajce
200g     cukor kryštál
200g     múka hladká
50ml     voda
50ml     olej slnečnicový
1ks     cukor vanilkový
1ks     kypriaci prášok

Krém:
400ml     mlieko
4ks     žĺtok vaječný
4Lyžice    múka hladká
140g     cukor kryštál
200g     maslo

1ks     kompót ananásový

Sneh:
160g     cukor kryštál
100g     jahody čerstvé
4ks     bielok vaječný
        čokoláda



Postup:
Najskôr pripravíme korpus na veľký plech o rozmere 40 x 40 cm.
(to je klasicky na rezy, ja som použila dve formy tortové s priemerom jedna 26 a druhá 18)
Bielky si vyšľaháme na tuhý sneh.
 Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme do peny a prišľaháme teplú vodu s olejom.
 Do tejto hmoty stierkou primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom.
Pomalými krúživými pohybmi primiešame aj tuhý sneh z bielkov.
Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme do ružova na 180 stupňov.
Rúru neotvárame počas pečenia, aby korpus ostal nadýchaný.
Pečieme asi 30 - 35 minút.(pri tortách stačí menej)
urobíme skúšku špajdlou, či je už cesto upečené.











Kým sa korpus pečie a následne aj chladne, dajte do hrnca mlieko, cukor, žĺtky a múku rozrobenú v troche mlieka a za neustáleho
prešľahávania priveďte k varu, chvíľku prevarte a nechajte vychladnúť.
Dobré je občas premiešať, aby puding nechytil kôru, alebo zakryť fóliou.
Do vychladnutého krému prišľahajte do penista vyšľahané maslo, pridajte na jemno nasekané kúsky ananasu
(dobré je ho cez sitko ešte vytlačiť od šťavy).
Ananas len stierkou jemne do krému vmiešajte, nešľahajte, aby sa vám krém nezrazil.











Vychladnutý korpus rozkrojte pozdĺžne na dva obdĺžniky(pláty), naplňte krémom, priložte druhý plát a potrite zbytkom krému.





Nad parou ušľahajte tuhý sneh z bielkov spolu s cukrom (asi 10 minút) pridajte roztlačené čerstvé jahody bez šťavy,
 odstavte z pary a po chvíľke ešte vyšľahajte do vychladnutia. Sneh musí byť  tuhý, keď vytiahnete metličky, musí sa na snehu vytvoriť spica
Nakrájajte na väčšie štvorce a na každý nastriekajte penu.
Pri torte nakrájajte na rezya na každý dme kúsok peny:)










No comments:

Post a Comment