14 Jul 2014
Novozámocké rezy
Novozámocký zákusok je veľmi lahodný s kúskami ovocia naozaj fantastický a jednoduchý.
A tiež tak náš slovenský:)
Robila som ako tortu:) a z dávky mi vyšla jedna veľká jedna mala:)
Korpus:
4ks vajce
200g cukor kryštál
200g múka hladká
50ml voda
50ml olej slnečnicový
1ks cukor vanilkový
1ks kypriaci prášok
Krém:
400ml mlieko
4ks žĺtok vaječný
4Lyžice múka hladká
140g cukor kryštál
200g maslo
1ks kompót ananásový
Sneh:
160g cukor kryštál
100g jahody čerstvé
4ks bielok vaječný
čokoláda
Postup:
Najskôr pripravíme korpus na veľký plech o rozmere 40 x 40 cm.
(to je klasicky na rezy, ja som použila dve formy tortové s priemerom jedna 26 a druhá 18)
Bielky si vyšľaháme na tuhý sneh.
Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme do peny a prišľaháme teplú vodu s olejom.
Do tejto hmoty stierkou primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom.
Pomalými krúživými pohybmi primiešame aj tuhý sneh z bielkov.
Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a upečieme do ružova na 180 stupňov.
Rúru neotvárame počas pečenia, aby korpus ostal nadýchaný.
Pečieme asi 30 - 35 minút.(pri tortách stačí menej)
urobíme skúšku špajdlou, či je už cesto upečené.
Kým sa korpus pečie a následne aj chladne, dajte do hrnca mlieko, cukor, žĺtky a múku rozrobenú v troche mlieka a za neustáleho
prešľahávania priveďte k varu, chvíľku prevarte a nechajte vychladnúť.
Dobré je občas premiešať, aby puding nechytil kôru, alebo zakryť fóliou.
Do vychladnutého krému prišľahajte do penista vyšľahané maslo, pridajte na jemno nasekané kúsky ananasu
(dobré je ho cez sitko ešte vytlačiť od šťavy).
Ananas len stierkou jemne do krému vmiešajte, nešľahajte, aby sa vám krém nezrazil.
Vychladnutý korpus rozkrojte pozdĺžne na dva obdĺžniky(pláty), naplňte krémom, priložte druhý plát a potrite zbytkom krému.
Nad parou ušľahajte tuhý sneh z bielkov spolu s cukrom (asi 10 minút) pridajte roztlačené čerstvé jahody bez šťavy,
odstavte z pary a po chvíľke ešte vyšľahajte do vychladnutia. Sneh musí byť tuhý, keď vytiahnete metličky, musí sa na snehu vytvoriť spica
Nakrájajte na väčšie štvorce a na každý nastriekajte penu.
Pri torte nakrájajte na rezya na každý dme kúsok peny:)
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment