Monday, 15 September 2014

Budapeštianske rezy

Potrebujeme:
Cesto:
8 vajec
80 g práškového cukru
20 g kakaa
100 g zomletých mandlí
60 g práškového cukru do snehu z bielkov
100 g hrubej múky
50 g čokolády
40 g masla

Plnka:
 250 g masla (125 g maslo + 125 g helia)
70 g práškového cukru
150 ml mlieka
 150 g čokolády na varenie
 1 lyžica rumu

Čokoládová poleva:
 100 g čokolády na varenie
50 g cera

Postup:

Žĺtka vymiešame s cukrom do peny.
Postupne pridávame kakao, zomleté mandle a premiešame.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zašľaháme do neho zvyšný cukor.
Čokoládu nastrúhame na strúhadle a pomaly ju primiešame do kakaového cesta.
Potom pridáme roztopené vlažné maslo, ktoré sme si roztopili za necelú minútu v mikrovlnke na najnižšom teplotnom stupni.
Do kakaového cesta postupne pridáme múku a sneh z bielkov.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov asi 15 minút.
Upečené a vychladnuté cesto prekrojíme po dĺžke na tri rovnaké časti.
Do mlieka nalejeme lyžicu rumu, nalámeme čokoládu, uvaríme do tuha a necháme vychladnúť.
 Maslo vymiešame s cukrom do peny a postupne pridáme vychladnutú čokoládovú hmotu.(trocha použijeme na potretie vrchu).
Spodný plát kakaového cesta potrieme  vrstvou lekváru, napr. čučoriedkovým.
 Na lekvár natrieme čokoládovú plnku.
Položíme plát cesta a jemne pritlačíme.
Celý koláč potrieme po bokoch a vrchu odobratou časťou plnky a dáme stuhnúť do chladničky.

Medzitým si nad parou pripravíme čokoládovú polevu.
Mierne vychladnutou čokoládovou polevou potrieme koláč a znovu necháme stuhnúť.
Pred krájaním si naznačíme rezy a ozdobíme troškou vyšľahanej šľahačky.

No comments:

Post a Comment