Wednesday, 17 September 2014

Burger

Americká žemla
Ptrebujeme:

 240 ml mlieko
     2 ks vajcia
     6 PL, rozpustené maslo
     2 PL cukor kryštál
     1 ČL soľ
     500 g múka polohrubá
     3/4 ks droždie

Postup:

Ingrediencie dáme do domácej pekárne a necháme vymiesiť a vykysnúť cesto.
 Ak nemáme pekáreň, pripravíme si klasické kysnuté cesto.
Po vykysnutí cesto spracujeme a nachystáme si male bochníky žemle a necháme na pracovnej doske ešte trochu podkysnúť
cca 20 minút.
 Potrieme mliekom a posypeme sezamom. Pečieme pri 200 st. kým nám žemle chytia krásnu farbu.

Moj fish burger:)





original americký burger
 Recept na pravý americký burger

Ingrediencie:
1 kg mletého hovädzieho mäsa
1 nadrobno nasekaná cibuľa
5-7 strúčikov pretlačeného cesnaku
2 vajcia
1 šálky nastrúhaného syru čedar
1 šálky strúhanky
3 čajové lyžičky worchestrovej omáčky
korenie
soľ

Postup: všetky ingrediencie spolu zmiešame dokopy a rozdelíme na 8 rovnakých častí.
 Z každej vytvarujeme tvar hamburgeru, ktorý sa zmestí do žemle. Necháme hodinu stuhnúť v chladničke.
 Predohrejeme gril (alebo panvicu) na vysokú teplotu.
Opekáme z každej strany 6 minút. Kto má chuť na cheeseburger, môže si na mäso položiť plátkový syr.
Dávame do sezamovej žemle spolu so zeleninou, opečenou cibuľou a dressingom podľa chuti.

Kanadský burger

Ide o recept ktorý používajú v NFL tíme Broncos Denver na štadiónoch, teda najbližšie sa podobajúci recept, kedže ide
o tajnú receptúru.
Mäso by sa malo pripravovať na grile, kvôli dymovej aróme.

     1 kg mäso hovädzie mleté
     2 ks vajce surové
     200 ml omáčka BBQ
     3 - 5 ks papričky jalapeno
     4 ks cibuľa väčšia
     1 PL omáčka tabasco
     1 ČL oregano
     10 PL omáčka worcesterská
     5 ks cesnak
     2 bal. čipsy tortilla
     1 - 2 ks paradajka
     1 ks šalát ľadový
     2 - 3 PL soľ
     2 ČL korenie čierne čerstvo mleté
     8 ks (alebo žemle) pečivo hamburgerové
     8 plátkov cheddar
     16 plátkov slanina



Mleté mäso, vajcia, BBQ omáčku, posekané jalapeno papričky, 1,5 cibule na drobno, tabasco, oregáno, worcestrovú omáčku,
pretlačený cesnak, podrvené tortillové čipsy, mleté čierne korenie a soľ zmiešame (najlepšie deň dopredu) a necháme
odležať minimálne 2-3 hodiny.

Medzi tým si zvyšnú cibuľu (min. 2,5 - 3 ks.) zosmažíme v hrnci alebo na panvici na oleji (nakrájanú na kolieska).
Slaninu tak isto usmažíme do zlata.

Pokrájame si paradajky na kolieska, očistíme a oddelíme si šalát.

Mäso tvarujeme do hrubých placiek a grilujeme na drevenom uhlí podľa chutí
(krvavý, stredne prepečený alebo prepečený - v tomto prípade odporúčam stredne prepečený).
Pred dopečením položíme plátok cheddaru na mäso aby sa roztopil.
Ukladáme do žemle opečenej na grile v postupnosti - mäso, syr, šalát, paradajka, BBQ omáčka, slanina a usmažená cibuľa
(podľa chuti sa môžu dať navrch ešte tortillové čipsy.
 A v mojom prípade mám rád dvojitý syr ale to už je vec chuti.

No comments:

Post a Comment