11 Sept 2013

Pečené buchty


Stará dobrá klasika:)
Dobrými buchtami nikdy nepohrdnem.

Potrebujeme:

  • 400 g múka hrubá/polohrubá rozdeliť 3:1
  • 15 g droždie
  • 1 kus žĺtok
  • 40 g cukor
  • soľ
  • 70-80 ml mlieko
  • 50 g margarín
Na posypanie:

  • cukor práškový

Náplň:
  • lekvár slivkový 250 g
Maková plnka:
  • 200 g mak
  • 250 ml mlieko
  • 60-80 g cukor krupica
  • 1 kus cukor vanilkový
  • 1 lyžica rum
  • štipka škorica mletá
  • citrónová šťava
Orechová plnka:
  • 125 ml mlieko
  • 60-100 g cukor krupica
  • 1 sačok cukor vanilkový
  • 200 g alebo lieskové orechy vlašské
  • 3 lyžice hrozienka
  • citrónová šťava
Tvarohová plnka:
  • 500 g tvaroh mäkký
  • 1 kus žĺtok
  • 60-80 g cukor krupica
  • 1 sačok cukor vanilkový
  • 3 lyžice hrozienka
  • citrónová šťava
Postup:
Do múky pridáme droždie zmiešame s cukrom, žĺtok, vlažné mlieko,soľ,rozpustený tuk.
Vypracujeme polotuhé cesto a na teplom mieste ho necháme vykysnúť.



Vykysnuté cesto dáme na pomúčenú tablu,vyvaľkáme ho na hrúbku asi 1 cm.
Pokrájame na 20 rovnakých obĺžníkov.
Na každý položíme náplň.



Okraje cesta dobré spojíme.
Buchty poukladáme na vymastený plech vedľa seba,každú pomastíme aj po bokoch,aby sa nezlepili.
Necháme ešte nakysnúť.
Vložíme ich do vyhriatej rúry(200 C°).
Po zapečení znížime teplotu a dopekáme do zlatista asi 40 minút.


Maková plnka:
Mak zomelieme,zalejeme mliekom a za stáleho miešania zahrievame do zahustenia.
Pridáme krupicový cukor a vanilkový cukor,ochutíme rumom,škoricou a citrónovou šťavou.

Orechová plnka:

V mlieku rozmiešame krupicový a vanilkový cukor,necháme zovrieť a do vriaceho mlieka nasypeme postrúhané vlašské alebo lieskové orechy.
Pridáme opláchnuté hrozienka a dochutíme citrónovou šťavičkou:)

Tvarohová plnka:

Tvaroh zmiešame so žltkom,krupicovým a vanilkovým cukrom,vmiešame oplachnuté hrozienka a dochutíme citrónovou šťavou.


Porcie:20
Kysnutie:40
Príprava:15
Pečenie:40
Stupne: 200

No comments:

Post a Comment