11 Sept 2013

Halušky


Halušky, no slová sú zbytočné bryndzové sú slovenská klasika no ja ich mám najradšej s tvarohom.

Potrebujeme:


  • 350 g múka hladká
  • 2 kusy vajce(nemusíme pridáme viac múky)
  • 1 Kg zemiaky
Bryndzové:

  • 300 g bryndza
  • kyslá smotana 100ml
  • 150 g slanina
  • podľa chuti soľ
  • 2 lyžice pažítka nasekaná 
Smotanové:

  • podľa chuti soľ
  • 250-300 g smotana
  • 150 g slanina

Kapusta kyslá:
  • 2 lyžice masť
  • 2 kusy cibuľa
  • 500 g kapusta kyslá
  • 150 g slanina
Kapustové:

  • soľ
  • 1 stredná hlávka kapusta
  • 150 g Slanina
  • podľa chuti maslo
Postup:
Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemno.



Pridáme múku,vajcia(vajcia nemusíme dávať) môžme aj soľ ale ja solím až  keď sú hotové a vypracujeme cesto.




Cesto si po častiach dávame na lopárik a nožom odkrajujeme do vriacej vody malé halušky. Môžme aj cez haluškové sitko ale na lopáre sa robili tie pravé.





Keď halušky vyplávajú na povrch sú hotové.



Scedíme ich a prepláchneme teplou vodou. (Pravé slovenské sa nepreplachujú).
Dáme do misy a podávame vo rôznych variáciach.





Bryndzové halušky:
Na teplé hotové halušky dáme bryndzu(ja som bryndzu troška zriedila s vodou v ktorej som varila halušky alebo preriedila kyslou smotanou) a polejeme vyškvarenou slaninkou pokrájanou na kocky.

Posolíme podľa chuti keďže bryndza je dosť slaná a zľahka premiešame a posypeme nakrájanou pažítkou.(Môžu sa podávať aj nepremiešané s kopčekom bryndze na vrchu)a poliate slaninkou.




Strapačky s kapustou a so slaninkou:
Na rozpálenej masti speníme nakrájanú cibuľu,pridáme pokrájanú kvasenú kapustu a dusíme asi 20 min. do podusenej kapusty dáme uvarené halušky. 

Premiešame a ihneď podávame. 
Porcie prelejeme na kocky pokrájanou vyškvarenou slaninou.

Smotanové:
Hotové halušky polejeme smotanou a slaninkou.




Kapustové:
Kapustu opražíme na troche oleja a potom podlejeme vodou osolíme a dusíme do mäkka.
Halušky polejeme masielkom premiešame s kapustou a polejeme slaninkou.

No comments:

Post a Comment