Halušky, no slová sú zbytočné bryndzové sú slovenská klasika no ja ich mám najradšej s tvarohom.
Potrebujeme:
- 350 g múka hladká
- 2 kusy vajce(nemusíme pridáme viac múky)
- 1 Kg zemiaky
- 300 g bryndza
- kyslá smotana 100ml
- 150 g slanina
- podľa chuti soľ
- 2 lyžice pažítka nasekaná
- podľa chuti soľ
- 250-300 g smotana
- 150 g slanina
Kapusta kyslá:
- 2 lyžice masť
- 2 kusy cibuľa
- 500 g kapusta kyslá
- 150 g slanina
- soľ
- 1 stredná hlávka kapusta
- 150 g Slanina
- podľa chuti maslo
Zemiaky ošúpeme a postrúhame na jemno.
Pridáme múku,vajcia(vajcia nemusíme dávať) môžme aj soľ ale ja solím až keď sú hotové a vypracujeme cesto.
Cesto si po častiach dávame na lopárik a nožom odkrajujeme do vriacej vody malé halušky. Môžme aj cez haluškové sitko ale na lopáre sa robili tie pravé.
Keď halušky vyplávajú na povrch sú hotové.
Scedíme ich a prepláchneme teplou vodou. (Pravé slovenské sa nepreplachujú).
Dáme do misy a podávame vo rôznych variáciach.
Bryndzové halušky:
Na teplé hotové halušky dáme bryndzu(ja som bryndzu troška zriedila s vodou v ktorej som varila halušky alebo preriedila kyslou smotanou) a polejeme vyškvarenou slaninkou pokrájanou na kocky.
Posolíme podľa chuti keďže bryndza je dosť slaná a zľahka premiešame a posypeme nakrájanou pažítkou.(Môžu sa podávať aj nepremiešané s kopčekom bryndze na vrchu)a poliate slaninkou.
Strapačky s kapustou a so slaninkou:
Na rozpálenej masti speníme nakrájanú cibuľu,pridáme pokrájanú kvasenú kapustu a dusíme asi 20 min. do podusenej kapusty dáme uvarené halušky.
Premiešame a ihneď podávame.
Porcie prelejeme na kocky pokrájanou vyškvarenou slaninou.
Smotanové:
Hotové halušky polejeme smotanou a slaninkou.
Kapustové:
Kapustu opražíme na troche oleja a potom podlejeme vodou osolíme a dusíme do mäkka.
Halušky polejeme masielkom premiešame s kapustou a polejeme slaninkou.
No comments:
Post a Comment