Je absolútne skvelý jeden z písanky mojej mamky.
Nevedela ho vynachváliť a tak som ho vyskúšala a teraz ho neviem vynachváliť ja.
Torta na obrázku bola robená pre moju kamarátku k meninám.
Korpus:
Potrebujeme:
- 4 ks vajcia
- 300 g cukor práškový
- 10 lyžíc voda
- 100 g orechy posekané
- 200 g múka polohrubá
- 1 bal prášok do pečiva
Postup:
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtka vyšľaháme s cukrom a postupne pridávame vodu.
Do žĺtkovej zmesi jemne primiešame nasekané orechy a múku rozrobenú s kypriacim práškom.
Nakoniec pridáme sneh z bielkov.Zľahka!
Vymastíme si plech a vysypeme ho strúhankou alebo múkou.Ja som použila 26 cm okrúhlu formu bola 4 a pol cm vysoká.
Mamka zvykla robiť na veľký plech no keď robila tortu musela robiť 2 krát.
Nalejeme do nádoby a dáme piecť 180 stupňov 35-40 minút (kým sa nezačne oddeľovať od bokov keďže každá rúra je iná.)
Vyberieme necháme trocha vychladnúť a vyberieme na mriežku necháme vychladnúť úplne.
Korpus rozrežeme natoľko častí koľko potrebujeme.
Kávovo-čokoládová plnka:
Potrebujeme:
- 150 ml káva čierna silná
- 150 - 200 g cukor práškový
- 200 g čokoláda
- 250 - 300 g Hera/ maslo
Postup:
Kávu precedíme do hrnca a pridáme preosiaty cukor.
Pridáme nalámanú čokoládu necháme rozpustiť a potom úplne vychladnúť.
Vychladenú prelejeme do nádoby v ktorej budeme šľahať a po troške prišľahávame heru(maslo).
Tuk pridávame podľa potreby.ale minimálne 250 g.
Spájanie torty:
Polovicu korpusu natrieme džemom.
Na korpus natrieme plnku(nie celú pretože ňou nakoniec potrieme aj celú tortu )
Priložíme druhu polovicu korpusu popritláčame
Celú tortu potom potrieme plnkou.
Vyšľaháme si parížsku šľahačku.
Celú tortu ňou potrieme a ozdobíme kandizovanými čerešňami.
Potom už len ozdobíme podľa fantázie
Určitě skusím.. Jsi šikovná :))
ReplyDelete