Neskutočná!
Francúzka cibuľová polievka patrí medzi klasické pokrmy ktoré sa predávajp v rýchlom občerstvení.Sýr s opečenými bagetkami jej dodávaju nádych luxusu.
Vyžaduje si kvalitné suroviny.
Dôležité je variť cibuľu dostatočne dlho a použiť najlepšie je použiť niekoľko dní staré pečivo.
Potrebujeme:
1 bagetu
olivový olej minimálne 2-3 lyžice
50 g maslo
2-3 veľké cibule.(700 g)
1/2 lyžičky cukru trstinového
1 lyžička sušeného tymiánu+ na ozdobenie
120-150 ml bieleho vína
1,25 l kuracieho,zeleninového alebo hovädzeho vývaru z 2 kostiek bujónu
Gruyére(bez kôry) alebo iný syr z tvrdých syrov typu parmezán.(nastrúhane na jemno alebo nakrájané na plátky)
morská soľ a čertvo namleté čierne korenie
Postup:
Trúbu predhrejeme na 180 stupňov.
Bagetu nakrájame na kolieska asi na 2-3 cm hrubé.
Mali by byť svetlo hnedé a príjemne chrumkavé.
Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej, pridáme maslo a na tenké kolieska narezanú cibuľu.
Premiešame tak aby cibuľa bola celá dôkladne obalená tukom.
Za občasného miešania opekáme cibuľu na miernom ohni,kým nezhnedne.
Môže to trvať aj 40 minút.
Keď začne cibuľa hnednúť, pridáme cukor. a miešame pravidelnejšie.
Po dosiahnutí správnej farby pridáme tymián a víno a varíme až kým sa neodparí polovica tekutiny.
Prilejeme vývar,znova privedieme k varu a varíme 20-25 minút.
Ochutnáme a pridáme soľ a mleté korenie(môžme vynechať)
Ak sa nám zda byť polievka sladká môžme prikvapnúť trocha vinného octu.
Polievku rozdelíme do ohňovzdorných misiek. Navrch položíme krajčeky bagety,posypeme nastrúhaným syrom a necháme syr roztaviť v rúre.
14 Sept 2013
Francúzka Cibuľačka
Labels:
Polievka
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment