27 Apr 2014
Cappuccino torta s baileys
Keďže som deň pred tým piekla narodeninovú tortu a dala som ju aj s podnosom z odnímateľnej formy neuvedomila som si že nemám formu a tak som musela zmenšiť rozmer no suroviny som už mala pripravené a tak vznikli aj dve do zapekacej misky.
Výborný zákusok neverila som no degustatori so slovami "nikdy som lepší nejedol/a" chceli hneď ďalší kúsok..
Je síce trocha zložitejší ale stojí zato:)
Potrebujeme:
Na korpus:
280 polohrubej múky
trocha soli
170 g masla(mäkké)
50 g trstinový cukor
trocha muškátového oriešku
Na čokoládovú náplň:
200 ml smotana na šľahanie
240 g kvalitnej čokolády
50 ml Baileys likéru(irsky likér)
Na tvarohovo-cappiccino náplň:
3 lyžice instantnej kávy(15g) rozrobenej v 1 lyžice horúcej vody
2 lyžice rumu alebo amaretta
1 lyžička medu
800 g plnotučného tvarohu(je krémovejší)
100 g práškový cukor
2 sáčiky vanilkový cukor
1 balenie zlatý klas
3 veľké vajcia(izbová teplota)
Na polevu:
280 g Kyslá smotana(30%-creme fraiche alebo chef de creme)
Práškový cukor 40 g
V prípade 15% smotany potrebujeme 1 balenie zlatého klasu.
Postup:
Najprv si pripravíme čokoládovú vrstvu.
Smotanu privedieme k varu vmiešame do nej kúsky kvalitnej čokolády a premiešame nakoniec primiešame baileys a necháme vychladnúť.
Zatiaľ si pripravíme korpus.
Všetko spolu zmiešame a rukami vypracujeme mrveničku(dajte si na tom záležať) ktorú nasypeme do formy(23-24 cm)
Najskôr však tvarujeme boky až potom dno.
Uhladíme lyžicou.
Na korpus nalejeme čokoládovú vrstvu a dáme na 30 minút do mrazáku.
Pripravíme si tvarohovo-cappuccinovú náplň:
V pohári si rozrobíme kávu s 1 lyžicou horúcej vody pridáme alkohol a med.
Zmiešame.
Trúbu si zatiaľ predhrejeme na 150-170 stupňov.
Tvaroh si vyšľaháme s práškovým aj vanilkovým cukrom.
Pridáme kukuričný škroba pripravenú kávu.
Jedno po druhom zašľahávame vajcia.
Korpus s čokoládovou náplňou vyberieme a navrstvíme tvarohovú náplň.
Pečieme cca 1 hodinu.
Vyberieme z rúry a necháme trocha vychladnúť.
Zatiaľ si vyšľaháme smotanu s cukrom a poprípade zlatým klasom.
Nalejeme na povrch rozotrieme a pečieme ďalších 10 minút.
Koláč vyberieme z trúby, necháme chvíľu vychladnúť a presunieme do chladničky.
Stačia 3 hodiny a môžme podávať no najlepšie chutí na druhý deň keď sa všetke chute prepoja.
A tu su male :-*
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment