19 Apr 2014
Sviatočná pečená šunka
Túto veľkú noc som ju pripravovala po prvý krát no pred rokmi som ju jedla na vianoce v irsku.
Výborná,rýchla príprava a sladkastá sviatočná chuť.
Prajem krásne sviatky.
Potrebujeme:
800g šunky od kosti v celku aj s kožou
1 cibulu, oloúpanú a prepolenú
1liter coca cola(mala som 1,5 pretože som mala 1,1 kg šunku)
Na glazuru:
1 lyžici med
2 lyžice trstinový cukor
horčicové semiačka
hrst klinčekov na ozdobu.
Šunku zalejeme v hrnci studenou colou, pridáme cibulu ,oprivedieme k varu,prikrzjeme
a na miernom ohni pomaly varíme.
Udené mäso ktoré nieje tepelne upravené (90 minút) varenému(šunke stačí 15 minút.)
Trúbu predhrejeme na 240 stupňov.
Šunku vyberieme z hrnca a bývar dáme bokom.
Stiahneme tenku vrstvičku kože a tuk pod nou pravidelne narežeme(môžme rovno kožu)
Do každého kosoštvorca zapichneme jeden kliček .
potom šunku opatrne potrieme medom a posypeme korením a cukrom.
Vložíme do pekáčea zapékame zhruba desať minut, až kým je povrch pripečený a cukor zkaramelizuje.
Vývar se bude hodit k potieraniu alebo ako omáčka.
K podávaniu najlepšie zemiaková kaša alebo kukuričné placky alebo cviklu
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment