12 Sept 2014

Jablková šarlota



Tento koláč má veľa variantov.
Jedna hovorí, že sa robil zo zvyškov chleba.
Druhý variant používa piškóty.
Vyložia sa po obvode formy a stred sa vyplní smotanovým krémom a ovocím.
 Ruská verzia sa zasa tvári ako jeden obrovský jablkový lievanec.
Nasekáte ošúpané jablká a zalejete ich cestom, vybavené.
Jednoduchosť v tomto prípade má svoje definitívne čaro – koláč sa dá upravovať donemoty.

Potrebujeme:
 6 veľkých zelených jabĺk
- 150g cukru
- 4 celé vajíčka
- 125g múky
-100 ml mlieko
- škorica a vanilka
-trocha prášku do pečiva
- maslo na formu/papier na pečenie


Postup:
Ošúpte ich, vyberte jadrovníky a pokrájajte na menšie kúsky ktoré zmiešame so škoricovým cukrom.
Nechajte si vyhriať rúru a pripravte si tortovú formu.
 Vymastite ju maslom a poprášte múkou. Do formy potom rozsypte všetky jablká.

Cesto je rýchlovka.
 Celé vajíčka rozmiešajte dopenista s cukrom 
Môžete pridať vanilku alebo škoricu. Alebo oboje.
 Na záver zamiešajte múku a cesto rovnomerne vylejte na jablká.
 Nebojte, počas pečenia pretečie všade.
 Dajte do rúry a pečte bez ventilátora pri 170°C najmenej 45 minút, alebo kým nie je navrchu tmavá kôrka.






A takto vyzerala v Poľsku

No comments:

Post a Comment