12 Sept 2014
Jablková šarlota
Tento koláč má veľa variantov.
Jedna hovorí, že sa robil zo zvyškov chleba.
Druhý variant používa piškóty.
Vyložia sa po obvode formy a stred sa vyplní smotanovým krémom a ovocím.
Ruská verzia sa zasa tvári ako jeden obrovský jablkový lievanec.
Nasekáte ošúpané jablká a zalejete ich cestom, vybavené.
Jednoduchosť v tomto prípade má svoje definitívne čaro – koláč sa dá upravovať donemoty.
Potrebujeme:
6 veľkých zelených jabĺk
- 150g cukru
- 4 celé vajíčka
- 125g múky
-100 ml mlieko
- škorica a vanilka
-trocha prášku do pečiva
- maslo na formu/papier na pečenie
Postup:
Ošúpte ich, vyberte jadrovníky a pokrájajte na menšie kúsky ktoré zmiešame so škoricovým cukrom.
Nechajte si vyhriať rúru a pripravte si tortovú formu.
Vymastite ju maslom a poprášte múkou. Do formy potom rozsypte všetky jablká.
Cesto je rýchlovka.
Celé vajíčka rozmiešajte dopenista s cukrom
Môžete pridať vanilku alebo škoricu. Alebo oboje.
Na záver zamiešajte múku a cesto rovnomerne vylejte na jablká.
Nebojte, počas pečenia pretečie všade.
Dajte do rúry a pečte bez ventilátora pri 170°C najmenej 45 minút, alebo kým nie je navrchu tmavá kôrka.
A takto vyzerala v Poľsku
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment