Wednesday 11 September 2013

Gnocchi


Zemiakové gnocchi s paradajkovou,syrovou omáčkou je jedno z mojich obľúbených jedál.

Potrebujeme:


  • 1 kg zemiaky múčnaté
  • 200 g múka hladká
  • 1 ks vajce
  • trochu soľ
Omáčka:

  • olej
  • 1 ks cibuľa
  • 3-4 strúčik cesnak
  • 2 konzerva tuniak
  • 200 g olivy
  • 250-300 ml pretlak paradajkový
  • podľa chuti cukor
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti chilli
  • podľa chuti korenie italia

Postup:
Zemiaky uvaríme v šupke. Necháme ich vychladnúť, aby sa teplom odparila všetka voda preč, potom ich ošúpeme. Následne ich môžeme postrúhať alebo jednoducho popučiť. Môžeme ich trocha posoliť .



Potom pridáme jedno vajíčko a múku. Vypracujeme na hladké a nadýchané cesto.
(troška sa lepí ale to nevadí na pomúčenej doske sa to vyrovná).




Postavíme si do hrnca vodu, aby nám vrela.
Cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 5-6 častí a z každej urobíme dlhý šúľanec, hrubý asi ako prst.




Takto pripravené šúľance chytíme medzi prsty a krájame na rovnaké kúsky.
( Talianske gnocchi majú na svojom povrchu ešte vrúbkovanie )
Kúsky ktoré sme narezali vygúľame a plochou stranou vidličky prejdeme každú guľku aby na jej povrchu vznikli vrúbky.








Hotové gnocchi pohádžeme do vriacej a osolenej vody a počkáme kým vyplávajú na hladinu.




Potom ich už len pozberajte a dajte do misky.




Omáčka:
Na oleji si usmažíme cibuľku pridáme posekaný cesnak a tuniaka(nasekaného na menšie kúsky.
Potom pridáme olivy,pretlak a podľa chuti ocukríme osolíme okoreníme.
(môžme pridať aj kus masla na zjemnenie) varíme asi tak 10 minút , ak chceme aby zhustla viac podusíme.



Pridáme gnocchi a premiešame.


No comments:

Post a Comment